7 тревожни признака на кръвен съсирек в окото ви и защо е толкова опасно

- 7 тревожни признака на кръвен съсирек в окото ви и защо е толкова опасно - Начин на живот и здраве - Fabiosa

Визията определено е вид усет, на който разчитаме най-много. Светът без него изглежда непълен и празен. Можем само да си представим какво е чувството да си сляп и да живееш в днешното общество, където хората едва могат да оставят смартфоните или лаптопите си за половин час. И дори тогава, какво биха направили? Почти всичко, което правим ежедневно, изисква най-малкото способност да виждаме. Затова е много важно да поддържате очите си здрави. Днешната тема е за едно от най-опасните очни заболявания - съдова оклузия на ретината .ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 8 улики Цветът на очите може да даде информация за проблемите със зрението и здравето като цялоЗа да стане нещата ясни, ретината е чувствителният към светлина слой в задната част на окото ви. Той е покрит с клетки, наречени пръчки и конуси, които предават светлина на мозъка ви под формата на невронни сигнали. Както всеки друг орган, очите ви се нуждаят от постоянно кръвоснабдяване. В противен случай могат да възникнат необратими щети, които могат да доведат до пълна загуба на зрението. Това може да се случи поради запушване на главната вена или артерия поради кръвен съсирек.

Юрий Селезнев / Shutterstock.comКакви са симптомите?

Ако усетите някой от симптомите по-долу - посетете лекар възможно най-скоро. Ранното лечение е ключово за справяне с всякакви проблеми, причинени от кръвни съсиреци!

1. Болка в окото

BlurryMe / Shutterstock.com

Разбира се, такъв сериозен проблем ще бъде посочен от болка: силна, остра, пулсираща и т.н. Също така, може да се почувствате като чужд предмет в задната част на окото. Освен това състоянието често причинява чувствителност към светлина, тъй като всяка ярка светлина кара очния мускул да се свива, което влошава болката.2. Замъглено зрение

fusebulb / Shutterstock.com

Въпреки че повечето хора обикновено свързват този знак с неща като стрес и умора, постоянното замъглено зрение в едното око може да сигнализира за увредения кръвоносен съд поради кръвен съсирек. Ретината не може да предаде информацията на мозъка поради нарушена комуникация поради запушването.

3. Воднисти очи

За съжаление, нарушената комуникация между очите и мозъка може да доведе до много различни симптоми. Едно от тях са сълзящи очи. Слъзната жлеза може да реагира неадекватно поради грешен сигнал и да започне да произвежда сълзи.

4. Внезапна загуба на зрение

В зависимост от размера на кръвен съсирек може да настъпи пълна загуба на зрение. Процесът обикновено започва със замъглено зрение. Пълната загуба се случва поради пълна липса на кръвоснабдяване.

ВИКТОРИЯ НОВОХАТСКА / Shutterstock.com

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 6 предупредителни признака за очен меланом: кой е изложен на риск да го получи и как се лекува

5. Подуване на клепача

Кръвният съсирек може да доведе до подуване на едното или двете очи. В повечето случаи то е придружено от сърбеж и болка. Отокът може да се появи и около окото ви.

6. Зачервяване на очите

Обикновено промяната в цвета на склерата (бялата част на окото) може да възникне поради внезапното повишено налягане, причинено от кръвен съсирек във важен кръвоносен съд.

7. Двойно виждане

Диплопия или двойно виждане е състояние, при което човек вижда две изображения на един и същ обект. Ако не се лекува своевременно, този проблем може да стане постоянен.

Какви са рисковите фактори?

Очите ни са склонни към наранявания и трябва да бъдат защитени.

Въпреки че точната причина за запушване на съдовете на ретината е неизвестна, има много фактори, които могат да увеличат риска, включително:

  • атеросклероза;
  • кръвни съсиреци;
  • стесняване на артериите на врата;
  • сърдечно заболяване;
  • диабет;
  • висок холестерол;
  • високо кръвно налягане;
  • тютюнопушене;
  • глаукома.

Съветът на лекарите е да водите здравословен начин на живот: да спортувате редовно, да поддържате здравословно тегло, да се отказвате от пушенето, да поддържате здравословна диета (храни с ниско съдържание на наситени мазнини) и да се подлагате на рутинни медицински прегледи.

Внимавайте и бъдете здрави!

Източник: HealthLine , Bel Marra Health , Тромбоцити

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Диабетно заболяване на очите: симптоми, кой е изложен на риск и съвети за намаляване на риска от неговото развитие


Тази статия е само за информационни цели. Не се самодиагностицирайте и не се самолекувайте и във всички случаи се консултирайте със сертифициран медицински специалист, преди да използвате каквато и да е информация, представена в статията. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи отговорност за каквито и да било вреди, които могат да възникнат в резултат на използването на информацията, предоставена в статията.

Популярни Публикации