Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са те сега?

В момента Марта и Бела Кароли твърдят, че не са знаели нищо за насилието на Насар. Вярно ли е? Нека разберем.

През последните няколко години светът на гимнастиката на жените в САЩ се промени драстично. Скандалът със сексуалното насилие на Лари Насар привидно съсипа спорта. Многобройни млади гимнастички, включително олимпийски звезди като Али Райсман, Маккайла Мароуни и Симон Бийлс, обвиниха лекаря на екипа, че ги е насилвал сексуално Чикаго Трибюн . Жените, които в този момент са били деца, са били малтретирани и са искали да защитят други момичета. Правосъдието може да влезе в сила и повече от 150 жени се сблъскаха с Лари Насар в съдебна зала по време на процеса му.

Все още има много въпроси как може да се случи такова ужасно малтретиране. Голяма част от скандала е концентриран върху мястото, където се е разиграл. Но какво е по-важно: кой е бил свидетел и мълчаливо е позволявал това да се случи в продължение на много години? Не знаем точно всички подробности от тази история, но ето какво разбрахме.Едно място, където се е случило насилието, е в учебен център, разположен в провинция Тексас. Центърът е собственост на Марта и Бела Кароли, румънски треньори, които дълги години са тренирали множество гимнастички. Документалният филм на HBO В сърцето на златото: Вътре в скандала за гимнастика в САЩ хвърли нова светлина върху тази история, тъй като тя събра информация от първа ръка от оцелелите от сексуално насилие. Той също така повдигна много важни въпроси за това как възрастните, които трябваше да защитават децата, могат да позволят на нещата да се объркат толкова.Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са те сега?Гети изображения / Идеално изображение

Документалният филм обаче не обяснява всичко, оставяйки много фенове на женския отбор по гимнастика в САЩ да се чудят: знаят ли Бела и Марта Кароли за действията на Лари Насар? Ако са знаели нещо, защо не са направили нищо? А къде Бела Кароли днес? Ето рядък поглед към професионалния живот на Бела и Марта Кароли. И да започнем от самото начало.Коя е Бела Кароли?

Бела Кароли, американски треньор по гимнастика, дошъл от Унгария. Той е роден през 1942 г. и е израснал в малък град, наречен Kolozsvár. Момчето беше квалифицирано като спортист и много скоро стана национален шампион по юношески бокс и дори член на румънския отбор по хвърляне на чук. Спортистът е учил в Румънския колеж по физическо възпитание със специализация по гимнастика.

По време на последната си година Бела започна да тренира женския отбор по гимнастика, чийто член беше Марта Ерус. По-късно те започнаха да излизат и да започнат връзка. Дуото завърза възела през 1963 г., но те не осъзнаха какво бъдеще ги очаква.

Двойката се премести в малко градче, Бела беше израснал и започна клас по гимнастика в началното училище. Няколко години по-късно на талантливите треньори беше предложено да създадат национално училище по гимнастика.Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са те сега?Гети изображения / Идеално изображение

Бела Кароли допринесе за прочутата централизирана програма за обучение на Румъния, която започна през 50-те години. Младият и перспективен треньор помогна за по-нататъшното разработване на програмата. Работил е като треньор в интерната в Gheorghe Gheorghiu-Dej, тренирайки момичета, избрани според техния атлетичен потенциал. През 1974 г. той дебютира като международен треньор.

Бела и Марта Кароли в САЩ

Бела и Марта Кароли се преместват в Съединените щати през 1981 г. и двойката започва поредица от черни работни места. Те обаче много скоро успяха да намерят треньорска работа в Оклахома.

По-късно двойката започва да тренира в частна фитнес зала в Хюстън и година по-късно успява да я купи. Треньорите го трансформираха в света на гимнастиката на Karolyi, стартирайки своята основа, за да се превърнат в най-мощното дуо в историята на американската гимнастика. Бела и Марта Кароли станаха истински стартове в света на гимнастиката за жени в САЩ. През своите тридесет години треньорство Бела Кароли създава 28 олимпийци, девет олимпийски шампиони, 15 световни шампиони, 12 европейски шампиони и шест национални шампиони на САЩ. Каква беше цената на успеха?

Ранчото Кароли: къде е?

Karolyis искаха да създадат място, където младата гимнастика да може да тренира, без да се разсейва от спорта. Те построили горското ранчо, превръщайки плевнята в голяма гимназия, където ще тренират бъдещите олимпийски спортисти. От 2001 до 2017 г. ранчото Karolyi работи като център за обучение на националния отбор, но как ги описаха гимнастичките и техните спътници? В интервю с Deadspin . Джак Картър, който придружаваше Маккайла Марони до ранчото, каза:

Това не беше тренировъчният лагер на националния отбор; това беше черната дупка. Всички ние не го харесвахме.

Единственият начин елитните гимнастички да общуват с родителите си, докато са били в ранчото, е да използват един от двата таксофона. Можете ли да си представите това? Джак Картър добави:

Можете да влезете и там няма да излезете. Не можете да избягате от мястото. Мисля, че това е проблематично. Цялата среда го направи, това позволи на д-р Насар.

По-късно обаче Karolyis актуализираха имението си и предоставиха Wi-Fi на спортистите.

Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са те сега?Гети изображения / Идеално изображение

Какви наставници бяха Бела и Марта Кароли?

За тях се знаеше, че са сурови обучители и мненията бяха разделени. Например, един шампион на Karolyi, Доминик Мочану, каза, че двойката е наистина насилствена, докато друга Мери Лу Ретън се възхищава на треньорите, според The Washington Post.

Много гимнастички признават, че Karolyis са извършили емоционално насилие и са насърчили спортистите да ограничат храненето си, според NBC News.

Бела и Марта Кароли не бяха ли знаели за насилието, извършено в ранчото?

В депозитите за гражданско дело от 2017 г. Марта Кароли беше попитана дали знае за неподходящото лечение, което Насар е давал на момичетата. Тя отговори, че тя „никога не е поставял под съмнение терапиите му“ и видях само лекаря да прави 'някои манипулации с ръце и подобни неща.'

Бела Кароли също отрече да е знаел за злоупотреба, заявявайки, че е имал минимално участие с гимнастички и треньори от пенсионирането си през 2001 г.

Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са сега? Бела и Марта Кароли Ран САЩ Гимнастическо ранчо. Къде са те сега?Гети изображения / Идеално изображение

Къде са сега Karolyis?

Американската гимнастика прекрати споразумението си с ранчото Кароли през януари 2018 г., след като Насар беше затворен, съгласно съобщение за пресата от главния изпълнителен директор и президент на САЩ Гимнастика Кери Пери. USA Gymnastics също анулира продажбата на ранчото и в отговор Karolyis съди организацията и Олимпийския комитет на САЩ в Тексас, като не поема отговорност, свързана със скандала със злоупотребите.

Karolyis направиха много за развитието на гимнастиката за жени в САЩ и сега се опитаха да защитят усилията си. Според съобщенията двойката продължава да се сблъсква със костюми на няколко гимнастички, които настояват, че треньорите не са направили достатъчно, за да попречат на Лари Насар да ги злоупотребява.

Тази история все още поражда повече въпроси, отколкото отговори. И какво мислите? Знаеха ли Karolyis за злоупотребата и успяха ли да я предотвратят? Споделете вашите мисли в коментари.

Спорт
Популярни Публикации