Може ли суровият, нарязан лук да ви отрави с храна? Какво трябва да кажат специалистите по безопасност на храните

- Може ли суровият, нарязан лук да ви отрави с храна? Какво трябва да кажат специалистите по безопасност на храните - Начин на живот и здраве - Fabiosa

Истина или мит: суровият, нарязан лук опасен ли е за вашето здраве?

Наличието на предварително нарязан лук под ръка за използване в салати или сандвичи е много удобно; много хора режат суров лук и ги съхраняват за по-късна употреба. Но от около десетилетие в интернет се разпространяват твърдения, че суровият, нарязан лук е опасен. Ето пример:

Лукът е огромен магнит за бактерии, особено суров лук. Никога не трябва да планирате да запазите част от нарязан лук.

И още един:

Моля, не забравяйте, че е опасно да режете лук и да се опитате да го готвите на следващия ден, той става силно отровен дори за една нощ и създава токсични бактерии, които могат да причинят неблагоприятни стомашни инфекции поради излишната жлъчна секреция и дори отравяне с храна.Формулировката варира, но основното настроение е основно същото: не бива да оставяте нарязан лук да се използва по-късно, тъй като те привличат микроби и могат да ви причинят хранително отравяне. Но има ли истина в това твърдение?

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Поставяне на лук в чорапи за лечение на настинки и грип: действа ли?Как възникна това противоречиво твърдение

Както при много други неща в интернет, не е съвсем ясно откъде произхожда това твърдение за опасностите от суровия лук. Вероятно е започнало с публикация в блог през 2008 г., която впоследствие е била изтрита.

Основанието на това твърдение може да е свързано с широкото използване на лука по време на опустошителни епидемии през последните векове. Хората нарязваха лука и го поставяха около къщата, вярвайки, че зеленчукът може да абсорбира болестотворни токсини и бактерии.

MaraZe / Shutterstock.com

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Внимавай! PLU стикерите върху плодовете могат да ви предпазят от отравяне с храна

Какво трябва да кажат специалистите по безопасност на храните

Ето истината: в лука няма нищо, което да ги прави особено привлекателни за бактериите. Всъщност е точно обратното: суровият лук има леки антибактериални свойства.

Специалистите по храните, които са помолени да разгледат по-подробно темата, са съгласни, че нарязаният лук не е по-опасен от другите зеленчуци.

sunabesyou / Shutterstock.com

Джеф Нелкин, специалист по безопасност на храните, каза за Светлина за готвене :

Няма нищо уникално в бедния малък лук. Единственото въвеждане на отрова и бактерии би било строго екологично [напр. от замърсена почва или нехигиенична подготовка на храна.]

Аханов Михаил / Shutterstock.com

Това, което трябва да вземете предвид при боравенето с лука (или каквито и да било други съставки, в този смисъл), са общите насоки за безопасност на храните. Измийте ръцете си, преди да режете лука, и използвайте чист нож и дъска за рязане, за да ги нарежете, и няма да оставите бактерии никакви шансове. Сложете нарязания лук в чист, херметически затворен съд и ги съхранявайте в хладилника. Ако използвате чисти инструменти за нарязване и съхранение на лук (и всяка друга продукция), те са напълно безопасни. Ако се борави правилно, нарязаният лук може да се съхранява в хладилника до 7 дни.

Източник: Светлина за готвене , ThoughtCo. , LiveStrong

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 5 грешки, които могат да доведат до хранително отравяне


Тази статия е само за информационни цели. Не се самодиагностицирайте и не се самолекувайте и във всички случаи се консултирайте със сертифициран медицински специалист, преди да използвате каквато и да е информация, представена в статията. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи отговорност за каквито и да било вреди, които могат да възникнат в резултат на използването на информацията, предоставена в статията.

Храна Безопасност на храните
Популярни Публикации