Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрение

Последни актуални новини Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрение на Fabiosa

Всеки знае, че татуировките са начин да изразите личността си, да направите романтичен или запомнящ се жест или дори да посочите начин на живот. В днешно време мастилото за тяло едва ли е изненада. Но неспокойните бунтовници продължават напред. Все повече хора започнаха да си татуират лицата (и тук не говорим за перманентен грим) и дори склерата, бялото на окото.

Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрениеАфрика Студио / Shutterstock.comВъвеждането на пигмент под роговицата или горния слой на очната ябълка е деликатна и опасна процедура. Един грешен ход и може да се сблъскате с необратими последици. Някои се впускат в това в опит да се откроят от тълпата. Други вероятно не приемат собствените си тела и се опитват да ги надградят. Трети просто се нуждаят от радикални промени. Но наистина ли трябва да бъдат свързани с такива рискове?Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрениеАфрика Студио / Shutterstock.com

През 2017 г. много медийни къщи отразиха историята на млад модел, който се реши на подобна татуировка. Кат Галинджър бързо осъзна, че нещо не е наред: тя започна да плаче лилави сълзи и може да загуби окото си. Това вероятно се дължи на комбинация от няколко фактора: твърде тънката й роговица (която може да се спука по всяко време), небрежността на майстора и мастилото с лошо качество. Но фактът остава факт: за да спаси зрението си, момичето се нуждае от операция и продължително лечение.Такива случаи обаче са доста редки. Популярен блогър сподели опита си от живота с татуировка на окото около година. За щастие се чувстваше добре, пигментът все още беше ярък и нямаше проблеми със зрението.Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрение ViloniousTV / YouTube

Трябва да се спомене, че за начало не всеки художник на татуировки може да направи татуировка на очите: в света има само шепа добри специалисти. Освен това ефектът е постоянен, така че няма да можете да се върнете към нормалния цвят на очите. Малко пигмент се инжектира на 3 или 4 места и след това се разпространява вътре равномерно.

Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрение ViloniousTV / YouTube

Най-сериозните последици от процедурата са тези, които могат да доведат до загуба на зрение:

  • перфорация на окото;
  • увреждане на ретината;
  • ендофталмит (инфекциозно заболяване);
  • автоимунна реакция.

Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрениеАфрика Студио / Shutterstock.com

Нещо повече, това може да усложни бъдещата диагноза в случай на заболявания, при които промяна в цвета на белите е симптом. Нека не забравяме и за риска от предаване на ХИВ, типове хепатит В и С, повишена фоточувствителност, алергични реакции към мастило, оцветяване на съседни области поради миграция на пигменти и постоянно възпаление. И това са само краткосрочни последици. Тъй като процедурата е все още сравнително нова, няма яснота какво да очакваме след 10–20 години. Вече е имало случаи, в които, след като са направили тази татуировка, хората са загубили зрението си (временно или завинаги) и дори са загубили очите си изобщо.

Татуиране на очите: Страшна тенденция, която може да доведе до загуба на зрениеАфрика Студио / Shutterstock.com

Представата за красота е толкова променлива, колкото и модата. Днес подобни татуировки може да са най-горещата тенденция, но дали все още ще са толкова популярни утре? Всеки човек създава свой собствен външен вид и решава какво да прави с тялото си. Но ние ви призоваваме да бъдете особено внимателни с всичко, което води до значителни рискове за здравето.


Тази статия е само за информационни цели. Не се самодиагностицирайте и не се самолекувайте и във всички случаи се консултирайте със сертифициран медицински специалист, преди да използвате каквато и да е информация, представена в статията. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи отговорност за каквито и да било вреди, които могат да възникнат в резултат на използването на информацията, предоставена в статията.

Популярни Публикации