Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години затворено в стая

Последни новини Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая на Fabiosa

Всички сме виждали такива кинематографични шедьоври като Книгата за джунглата и Тарзан . Това са невероятни филми за хора, чийто живот се превърна във феномен на науката и обществото. Изненадващо, това беше точно същото преживяване, което се случи с Genie - пседонимът за безименно момиче , свързана с освобождаване на джин от лампа. Тя прекара почти 14 години в заключена стая, в абсолютна изолация от всякакъв контакт с хора. Този път обаче тя беше затворена там не от животни, а от собствения си баща.

Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години затворено в стаяБиблиотека на UCLA [Public Domain], чрез Wikimedia CommonsРодителите на Genie Ирен Оглсби и Кларк Уайли имаха четири деца, две от които починаха поради необясними обстоятелства. На 14 месеца момичето е диагностицирано с остра пневмония, а баща й я затваря в малка стая без мебели и играчки.Между другото, Кларк Уайли беше тиранин за всички в къщата му - и съпругата му, и синът му Джон можеха да шепнат само защото не обичаше шума. Джон наистина ходел на училище, но баща му редовно го биел, така че скоро избягал от дома.

Джини беше хранена с адаптирано мляко през целия си живот, играеше си с празни калерчета в тъмен килер и беше наказана за опит да говори. Затова през 1970 г., когато майката на момичето, Ирен, напусна съпруга и дъщеря си и се обърна към Департамента за социални услуги, лекарите откриха тийнейджър в диво състояние.Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години затворено в стая Тайната на дивото дете (1994) / WGBH-TV

Джини се почеса, лигави и вървеше като заек. 13-годишното момиче изобщо не говореше и тежеше 60 фунта, като беше само 4 фута 6 инча.

Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години затворено в стаяWGBH Бостън [Public Domain], чрез Wikimedia CommonsСъдът обвини родителите на Genie в насилие над деца. Кларк Уайли се застреля малко преди процеса и животът на момичето се превърна в редовна размяна на настойници, които искаха да станат популярни с нейна помощ. Скоро професорът по лингвистика Сюзън Къртис започва работа с Genie. Тя „очарова момичето със своята красота“, научи го да говори и й помогна за по-нататъшното развитие. Няколко години след освобождаването тя вече можеше да свързва отделни думи.

Последващите проучвания на психиатрите показват, че функцията на момичето на речта и комуникацията се изпълняват само от дясното полукълбо, вместо от двете. Това означава, че съгласуваната реч, която е трябвало да бъде насадена в детството, е била силно атрофирана. За щастие никой не я смяташе за умствено изостанала.

чрез GIPHY

През 1974 г. финансирането на феномена на Genie спира. През 1979 г., обидена да оцени дъщеря си като „диво“ дете, Ирен заведе дело срещу лекари за разкриване на лична информация за Джийн и спечели делото. Адвокатът оцени щетите, причинени на семейството, на 500 000 долара.

Сега Genie е на 62 и живее в болница за възрастни. През 2008 г. брат Джон Уайли сподели спомените си от детството на кошмарите и каза, че майка им и Джийн са почти слепи и психично болни.

Свидетелството за раждане на бабата по бащина линия на Джийн Пърл Мартин, която управлява публичен дом и в крайна сметка е блъсната от кола, докато се разхожда с Джон, подбуждаща заблудената ярост на Кларк Уайли.

Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години заключено в стая Genie Of the Lamp: Дивото дете, което прекара 14 години затворено в стаяНеизвестен автор [Public Domain], чрез Wikimedia Commons

Преди 50 години има многобройни изявления, в които се твърди, че внимателното внимание в благоприятна среда би могло да върне Genie към нормален живот. Множество тестове, проучвания и експерименти не доведоха до никакви резултати.

Жертвите на насилие често се страхуват да се свържат с правоприлагащите органи и настойническите служби поради страха от преследване. Те също така очакват техният насилник да се промени към по-добро. Това обаче не трябва да е така. Както жертвите, така и свидетелите на малтретиране трябва да съобщят за ситуацията възможно най-скоро на съответните органи. Остави ли ви впечатление историята на Genie? Споделете вашите мисли в коментарите.

Популярни Публикации