Джон Фогърти изгуби всичките си песни на Creedence Clearwater Revival Songs и брат си поради лоша сделка

Лошата сделка с записи напълно унищожи онова, което би трябвало да бъде главната година на Фогерти.

Creedence Clearwater Revival е една от най-известните класически рок групи, а Джон Фогерти е човекът, на когото всички трябва да благодарим за това. Въпреки че групата се състоеше от четирима членове, именно Fogerty беше основният автор на песни и главен вокалист.Но може би ще бъдете шокирани да разберете, че Джон Фогерти няма право на емблематичните песни на CCR, които той лично е написал. И какво се случи там?

Джон Фогерти положи много усилия за успеха на CCR

Джон Фоджърти почти сам създава някои от най-големите песни на Creedence Clearwater Revival. Отнемането им ще отнеме няколко часа, но ето само няколко от най-известните:

  • Горда Мери ;
  • Цялата Държава Bayou албум, с изключение на една песен;
  • Сладък стопаджия ;
  • Някога виждал ли си дъжда? ;
  • Някой ден никога не идва , и други.

Creedence Clearwater Revival издава седем студийни албума между 1967 и 1972 г., когато групата се разпада. Повечето албуми са написани от Джон Фогерти.Виждате ли сега защо е диво, че той няма права върху нито един от тях?

Защо Fogerty се изцапа?

Много проблеми в живота на Джон Фогърти могат да бъдат проследени до Саул Заенц, ръководител на Fantasy Record, който е собственик на Credence Clearwater Revival.

Джон Фогерти изгуби всичките си песни на Creedence Clearwater Revival Songs и брат си поради лоша сделкаГети изображения / Идеално изображение

Вокалистът винаги обвиняваше Zaentz, че го лишава от права върху собствената му творба. За него не става въпрос за получаване на пари, те са неговото творение и той се чувства много защитен от тях.

Като Джон обясни на UCR през 2019 г .:

Все още не ги притежавам. Но се надявам, че ще живея достатъчно дълго, че най-накрая да се върнат при мен. Това е период от около 56 години и досега празнувахме 50-годишнината от „Гордата Мери“, така че вие ​​правите математиката. Трябва да е доста скоро.

Джон Фогерти изгуби всичките си песни на Creedence Clearwater Revival Songs и брат си поради лоша сделкаГети изображения / Идеално изображение

Когато Fogerty осъзна, че е получил късия край на стика, той напусна групата, знаейки, че вече не може да продължи да работи със Saul. За него беше трудно да остави всичко, но не можеше да понесе такова неуважение:

По някое време осъзнах, че с мен се отнасят много зле и че не ми плащат близо до подходящ начин. В края на ума си исках да притежавам песните си - децата ми, може да се каже. Говоря за притежание на самите песни, за издаване, но разбрах, че съм бил излъган от Саул и няма да успея да ги притежавам. Нямаше да ми позволи да ги притежавам.

Но най-трудната част от всичко е, че съотборникът на Джон беше брат му Том Фогерти. И Саул Заенц изигра роля в разрушаването на връзката им.

Том Фогерти съди брат си Джон

След като напусна Creedence Clearwater Revival, Джон Фогерти не искаше да се предаде без битка. Той и Саул Заенц участваха в няколко дела за песните на Джон и за съжаление брат му беше завлечен в бъркотията.

Странно, Том избра Саул пред собствения си брат. Ситуацията напълно раздели Том и Джон до точката на безвъзвратност.

Том дори веднъж каза брат му, че Саул му е „най-добрият приятел“ и той може да „разчита на него“. Фогерти знаеше, че няма да си върне брат, точно както песните му.

Том Фогърти почина през 1990 г. на 48-годишна възраст и въпреки че Джон направи усилие да види брат си преди смъртта му, връзката им никога не беше такава, каквато беше.

И все пак, много години по-късно, Джон успя да сключи мир с покойния си брат:

По някое време си казах, че прощавам на брат си. Просто почувствах, че трябва да направя това, защото той не беше наоколо, за да мога да се справя с него. Опитах, но той не беше толкова свързан с реалността, всичко това, което се беше случило. Години след като той измина, аз продължих да мисля за това и да работя върху него и си мислех - със сигурност, в чест на майка ни - мога да стигна до момент, в който съм в мир с него, което и направих.

Историята на Джон Фогерти ни напомня, че животът често е несправедлив и болезнен. Много е тъжно да се знае какво се е случило в такава емблематична рок група. Надяваме се, че справедливостта ще надделее и един ден Джон ще може да претендира за онова, което му е по право. Въпреки че никога няма да върне брат си.

Популярни Публикации