Безумният гений: Трагичната история на Джон Неш, която не беше изобразена във филма

Последни актуални новини Луд гений: Трагичната история на Джон Неш, която не беше изобразена във филма за Фабиоза

Животът на гениалните хора е тайна зад седем печата, която понякога се разкрива само на най-близките. Новаторите и мозъчните специалисти, тези, които променят хода на историята и правят брилянтни открития в полза на човечеството, понякога остават сами със своите натрапчиви идеи, психични заболявания и тежки мисли извън нашето разбиране. Точно така изглежда историята на живота на Джон Форбс Неш - невероятно житейско преживяване, което стана основата на известния холивудски филм на Рон Хауърд Красив ум , С участието на Ръсел Кроу.Безумният гений: Трагичната история на Джон Неш, която не беше изобразена във филмаГети изображения / Идеално изображение

Красивият актьор свикна с образа на шизофреничен математик, който изгаряше от идеята да създаде нещо напълно непознато преди. Въпреки че се чувствате невероятно трогнати от събитията от филма, според свидетелството на Силвия Насар, която съставя биографията на Неш, това все още е далеч от цялата истина за живота на невероятния учен, който се бори срещу прогресиращата болест.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация от Kate Moore (@boomnboom808) 25 юни 2019 г. в 2:37 PDT

Неш не започна веднага да бъде преследван от привидения. Той беше блестящо образован в младостта си. Като дете беше здрав и умерено се интересуваше от наука. След като прочете книгата Мъже на математиката , светлият човек е обсебен от идеята за създаване на идеална икономическа концепция, изчислявайки теорията за възможността за определен резултат в зависимост от поведението на участниците в дадена група. Впоследствие тези изследвания се превърнаха в пробив в съвременната икономика, което беше причината да почете математика с две престижни награди в областта на науката - Нобеловата и Абеловата награди.Безумният гений: Трагичната история на Джон Неш, която не беше изобразена във филмаГети изображения / Идеално изображение

Но триумфът му беше предшестван от дълъг път на непризнаване, параноична истерия за шпионирането на комунистите и тежка борба с психичното заболяване. Неш не видя силуети, както е изобразено във филма - той чу гласове. Това психично разстройство е предадено и на сина му с Алисия Ларде, Чарлз Мартин Неш. Между другото, жената беше основният човек, който се бори за здравето си през целия си живот. Филмът също не споменава, че някога тя вече не е могла да понесе отговорността, която е паднала на крехките й плещи, и е подала молба за развод през 1963 г.

Безумният гений: Трагичната история на Джон Неш, която не беше изобразена във филмаГети изображения / Идеално изображение

Ученият е лекуван със специални медикаменти и инсулинова кома, която се счита за изключително агресивен метод на терапия. Психичните отклонения засягат не само умствената част от личността на математика, но и неговата физическа страна и се коренят още в детството. Не ни се казва за младостта на Неш през Красив ум , за първото му, но не последно хомосексуално преживяване и целувки с момчета. Както твърди Насар, в детството той изпитва чувство, подобно на любовта с приятеля си Милнор.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация от Kate Moore (@boomnboom808) 25 юни 2019 г. в 2:49 PDT

По време на хоспитализацията медицинската сестра Елеонора Стиър, която се грижеше за психично болния Наш, роди детето на Джон, Джон Дейвид Стиър, чиито отношения с баща му бяха трудни, тъй като момчето рядко виждаше баща си и не искаше да се свърже с психично болния си баща или по-голям брат. Математикът се събра отново с Алисия през 1970 г., решен да поеме по пътя на изцелението.

Безумният гений: Трагичната история на Джон Неш, която не беше изобразена във филмаСмях / Shutterstock.com

Джон Неш спря да приема лекарства и се принуди да спре да чува гласове, за да запази здравия си разум. Може би това е, което изигра основна роля за достигане на старост и завършване на теорията за игрите без сътрудничество, която се използва от икономисти, криминолози и математици по целия свят.

Безумният гений: Трагичната история на Джон Неш, която не беше изобразена във филмаNeirfy / Shutterstock.com

След награда и дългоочаквано признание в зрелите си години, блестящият учен отново се ожени за съпругата си муза. Нейното търпение и подкрепа от приятели е това, което помогна на Неш да завърши работата на живота си. Умира не като непризнат гений, а като световноизвестен учен, издържал много изпитания, болка и борба.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация от Kate Moore (@boomnboom808) 25 юни 2019 г. в 3:07 PDT

Филмът показва щастлив край с надеждата за светло бъдеще. Съдбата позволи на Джон и Алисия да остареят и да се срещнат с финала на съвместния им живот - през 2015 г. двойката загина заедно в автомобилна катастрофа, пренебрегвайки да носят колани.

Днес светът има безсмъртни математически теории благодарение на гения на Джон Неш - неговото равенство и теория на игрите, както и много други важни алгебрични трудове, са станали собственост на съвременната наука. Имайте предвид уникалната история на изключителния учен.

Популярни Публикации