Magic Goo: Не е твърдо и не е течно, но със сигурност е много забавно

- Magic Goo: Не е твърдо и не е течно, но със сигурност е много забавно - Lifehacks - Fabiosa

Вероятно сте се натъкнали на някои от тези видеоклипове онлайн на хора, които се забавляват с някакъв вид, който не е нито твърд, нито течен. И навярно се чудите какво е точно. Научното наименование на този goo е 'не-нютонова' течност и е популярно като Oobleck.

Сега името може да звучи като много наука, но ако четете внимателно, просто може да разберете за какво става въпрос.

Просто казано, всяка течност, която не следва Законът на Нютон за вискозитета е не-нютонова течност . В по-широк смисъл, течностите, които текат по-свободно (като водата, която е една от най-често срещаните течности) следват закона на Нютон. Глупакът, който виждате в тези видеоклипове, не спазва закона.Можете да го направите у дома.

Можете да правите не-нютонова течност направо във вашата кухня с ежедневни материали. Всичко, от което се нуждаете, е малко царевично нишесте, вода, няколко мерителни чаши и купа. Първо, добавяте ¼ чаша сухо царевично нишесте в купата. След това добавете 1/8 чаша (2 супени лъжици) вода към царевичното нишесте и разбъркайте бавно.Продължете да добавяте вода към сместа, докато целият прах от царевично нишесте вече не изсъхне. Докато продължавате да бъркате, ще забележите последователността на промяната на goo.

Ако пробиете течността и ако почувствате натиск върху кожата си и сместа се излекува сама, когато премахнете юмрука си, сте готови. Домашно приготвено.

Твърда вода

Забавно е да видим как ненютоновата течност реагира, когато върху нея се приложи натиск. Ако сте достатъчно бързи като някои от момчетата в това видео, всъщност можете да ходите по него. Това е като ходене по вода, без бързото потъване, разбира се.

Не-нютоновата течност става по-вискозна (по-плътна), когато върху тях се прилага по-голям стрес.

Например, goo на този високоговорител изглежда по-спокоен и в покой като вода, когато звукът е слаб.

Увеличаването на звука обаче ще накара течността да се движи повече от преди. Но за разлика от водата, която бихте очаквали да се движи енергично и да се пръска, царевичното нишесте се уплътнява вместо това. И прави някои наистина интересни забавления.

Замисляте ли се вече да направите своя собствена игра? Вземете малко царевично нишесте и вземете смесване.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Как да направите Oobleck, или не-нютонов флуид, в 3 прости стъпки и овладейте магията на физиката


Този материал е предоставен само с информационна цел. Някои от продуктите и предметите, разгледани в тази статия, могат да причинят алергична реакция и да навредят на вашето здраве. Преди употреба се консултирайте със сертифициран техник / специалист. Редакционният съвет не носи отговорност за вреди или други последици, които могат да бъдат причинени от използването на методите, продуктите или предметите, описани в тази статия.

Популярни Публикации