Видове злоупотреби с животни: от простата небрежност на собствениците до фермите за кожи и борбата с кучета

Жестокостта към животните се проявява в много различни форми. Някои от тях са толкова зрителни, че не бихте повярвали, че човек е способен да го направи.

Какво представлява насилието над животни? Жестокостта към животните се проявява в различни форми, които включват актове на насилие спрямо всяко нечовешко същество, небрежност или неспособност да се осигури здравословна среда на животното и причиняване на психологически щети във форми като терор, мъчения или стрес. Какво кара някои хора да извършват такива ужасни престъпления доброволно и съзнателно? Пари ли са или някаква болест? През повечето време злоупотребата с животни се мотивира от търговски цели. Има обаче случаи, когато хората получават удоволствие от причиняване на болка, вреда и страдание на животните. Такова състояние се нарича зоозадизъм.

За да предотвратим или поне да сведем до минимум насилието над животни и да спасим приятелите си, трябва да научим видовете жестокост към животните, които се случват в нашия свят. Има много конкретни причини, форми и видове насилие над животни, които описваме в тази статия. Някои от вас може дори да са виновни за пренебрегване на животните.Видове насилие над животни: От прости собственициPixsooz / Shutterstock.com

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Световен ден на животните е: насилваните животни все още са очарователни и заслужават цялата любов, която могат да получат

Видове насилие над животни: от най-често срещаните до най-ужасяващите

Днешната статистика показва подобряване на проблема със злоупотребата с животни: повече домашни любимци се осиновяват от приютите, по-малко придружители на животни се изоставят, по-нехуманни жестоки ферми се затварят и т.н. Въпреки това, все още имаме много работа! Имайки това предвид, най-често срещаният тип злоупотреба с животни е обикновената небрежност.1. Пренебрегване на животните

Експертите разделят формите на жестокост към животните на две категории : пасивен и активен. Небрежността се класифицира като пасивна форма на злоупотреба с животни. Това означава, че липсата на правилни действия също има значение. Ако домашен любимец страда от дехидратация, глад, нападение от паразити, живее в неподходящи метеорологични условия или друго, това се счита за злоупотреба с животни. Собственикът на домашни любимци трябва да бъде обучен, за да може да осигури хуманно отношение към своя спътник на животни. Най-честите жертви на пренебрегване на животните са кучета и котки.

2. насилие над домашни животни

Тъй като домашното насилие често се мотивира от желанието за господство и власт, то често върви ръка за ръка със злоупотребата с животни. Ако човек може да удари член на семейството си, той почти сигурно може да удари своя домашен любимец. Експертите са категорични, че домашното насилие е най-честият фон за жестокостта към животните при децата. Значението на това твърдение не може да бъде надценено, тъй като близо 32% от всички случаи на жестокост върху домашни животни са извършени от деца.

Нещо повече, психолозите откриха ясна връзка между някои специфични психологически разстройства и човешкото насилие спрямо животни. Умишлената жестокост към животните в името на удоволствието се счита за един от трите показателя (триадата на Макдоналд) за асоциално разстройство на личността. Другите два фактора включват мания за запалване и енуреза.3. Злоупотреба със селскостопански животни

Индустриалното земеделие се счита за форма на злоупотреба с животни, главно поради факта, че животните там живеят и умират в ужасни страдания. Въпреки че много производители твърдят, че е невъзможно транспортирането и клането на огромно количество животни по „хуманен начин“, защитниците на правата на животните настояват за промени в този отдел. Знаете ли, че пилетата-бройлери се хранят със стероиди, за да растат по-бързо, но растежът се случва толкова бързо, че сърцето, белите дробове или костите им често не могат да се справят? Едно на сто пилета умира поради дозировката на стероидите. Селскостопанските животни са принудени да се подлагат на десетки болезнени, инвазивни процедури, като кастрация, брандиране, резекция на езика, обезкостяване, маркиране на уши, дублаж (премахване на гребена, мочките на ушите и плетеници от домашни птици), подрязване на клюн, скачване на опашка и др.

4. Културни ритуали

За съжаление, в някои страни такъв тип насилие над животни все още е нещо. Например в някои азиатски страни хората хващат слонове и използват различни жестоки методи за „разбиване на духа на слоновете“, включително глад, лишаване от сън, дехидратация, забиване на нокти в ушите и краката. В някои култури хората продължават да извършват жертвени ритуали за изцеление или благословия на духовете.

Видове насилие над животни: От прости собственициPentium5 / Shutterstock.com

5. ТВ и филмова индустрия

Когато видите на екрана сладко куче или може би диво животно, помислете как са били опитомени и обучени, както и при какви условия са били държани. В случай, че не знаете, дори някои от най-бюджетните филми имаха множество прецеденти за малтретиране и дори убиване на животни по време на продукцията.

6. Цирково насилие над животни

Използването на животни в цирка винаги е било спорна тема. Съществуват стотици документации, в които се съобщава за жестокост към животните не само по време на тренировъчния процес, но и по въпросите за поставяне в клетки, хранене, ветеринарни грижи и т.н. Първата в света забрана за животни във всички циркове е приета в Боливия.

Подобният случай е с известния морски парк за бозайници SeaWorld, където морските същества също стават сериозно малтретирани и малтретирани, семействата се разкъсват и всичко това се случва в тесни, неестествени условия на живот, което води до много по-кратък живот, ежедневна болка и страдание. Такива неща се случват по целия свят в почти всеки аквариум или морски парк.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Шокиращ случай на жестокост към животни: Беззащитното кученце отряза четирите си лапи и опашка от „Чудовище“

7. Бикоборство

Защитниците на правата на животните смятат бикоборството за варварски кръвен спорт, който няма абсолютно място в съвременния цивилизован свят. По време на това събитие биковете страдат от силен стрес и насилствена, бавна, мъчителна смърт. И наистина, матадорът рядко убива бика мигновено. Присъстващите са предупредени да бъдат подготвени за кръв и множество неуспешни опити за убиване на животното.

8. Излишни лабораторни експерименти, демонстрации и тестове

Да, нямаше да имаме много животоспасяващи средства без експериментите върху животни. Повечето подобни дейности обаче със сигурност могат да бъдат класифицирани като злоупотреба с животни поради промяната в етичните стандарти и развитието на технологиите. Според различни учени експериментите върху кучета, зайци, мишки и други животни почти никога не са необходими, защото специалистите разполагат с човешки органи върху чипове, за да моделират болести и дори да тестват лекарства например. Да не говорим, че твърде често лошо проектираните продукти са довели до толкова много безсмислен живот на животните.

Видове насилие над животни: От прости собственициunoL / Shutterstock.com

9. Най-ужасните видове насилие над животни

Кучешки бой , състезания с кучета, ферми за кожи, мелници за кученца и други изключително жестоки форми на жестокост към животните просто унищожават вярата в човечеството. Независимо дали става въпрос за забавление или пари, ние вярваме, че хората, които организират подобни дейности или оперират бизнеса, трябва да получат максимално наказание. Убиване на кучета и котки за продажба на фалшиви кожуси, убиване на кучета, защото те не са достатъчно бързи, принуждавайте две кучета да се борят за живота си чрез употребата на наркотици ... Това просто е абсолютно не нормално. Кръв, смърт, битки се случват в дивия свят. Но винаги има естествена причина зад нея - оцеляване.

Как да разпознаем жестокостта към животните

Около вас има много малтретирани животни, така че е важно да ги разпознаете, за да можете да окажете помощ възможно най-скоро. Ето някои важни признаци на злоупотреба с животни:

  • забележима травма или лошо състояние на тялото;
  • признаци на глад или дехидратация;
  • признаци на бездомно или изоставено животно;
  • липса на санитария в жилищната зона на животното;
  • вързано или в клетка животно;
  • доказателства за това, че животното е обучено да се бие;
  • твърде много животни, живеещи в една къща или в един имот (натрупване на животни);

Видове насилие над животни: От прости собственициKidd Silencer / Shutterstock.com

Махатма Ганди, един от най-големите защитници на мира и ненасилието, заяви :

За величието на една нация и нейния морален прогрес може да се съди по начина, по който се третират нейните животни.

Вярваме, че актът на насилие над животни само заради чистото забавление наистина е едно от най-ужасните престъпления, които човек може да извърши. Описаните видове злоупотреба с животни показват истинската реалност на света, в който живеем. И въпреки че нещата се подобряват, не трябва да спираме да се стремим да го променим на по-добро място. Различни организации като PETA продължават усилената си работа за предотвратяване на злоупотреба с животни по целия свят и вие сами можете да им помогнете!

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Слепият и глух слон плаче от сълзи на радост, докато е спасен след 73 години насилие!

Кучета Домашни любимци Котки Права на животните Домашни животни
Популярни Публикации