Защо никога не трябва да пляскаме задушен човек по гърба? Съвети как да помогнете на Чокър

- Защо никога не трябва да пляскаме задушен човек по гърба? Съвети как да помогнете на Чокър - Семейство и деца - Fabiosa

Случвало ли ви се е да ударите човек по гърба, когато той / тя се задави? Или може би някой друг е направил същото с вас? Ако сте отговорили с „Да“ и на двата въпроса, може да се изненадате да разберете, че това е много опасна маневра.

чрез GIPHYСпециалисти твърдете, че е строго забранено да удряте чокър по гърба и ето причината.

Защо не трябва да пляскаме чокър по гърба

pixelaway / Shutterstock.com

Задавяне се случва, когато дихателните пътища на някого изведнъж се запушат, изцяло или частично, така че те не могат да дишат. Всеки, който се е забил поне веднъж в живота си, знае това страшно чувство.В тази неприятна ситуация чокърът се нуждае от някой, който може да подаде ръка за помощ. И какво прави най-вече друг човек, когато се притече на помощ? Е, той / тя вероятно ще удари чокър по гърба, което е напълно неправилно.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Тази проста японска техника ще ви помогне да получите плосък стомах

чрез GIPHYМедицински списания, базирани на многобройни проучвания и докладите предупреждават, че шамарът по гърба на човек, задавен с храна, може да причини смърт, като забие обекта по-плътно в дихателните пътища. И така, какво трябва да направим, ако някой се задави?

Първа помощ при аварийно задавяне

pixelaway / Shutterstock.com

1. Ако сте сами и се задавяте:

Опитайте се да кашляте и да се наведете напред. Ако това не помогне, направете няколко кратки издишвания, докато огъвате торса си.

2. Ако друг човек се задави, трябва да използвате Тайно маневриране :

pixelaway / Shutterstock.com

  1. Застанете зад човек. Подкрепете гърдите му с една ръка.
  2. Наведете човека напред, така че обектът, блокиращ дихателните пътища, да излезе от устата.
  3. Поставете ръце около кръста на човека.
  4. Нанесете пет удара в гърба с петата на ръката си.
  5. Проверете дали запушването е отстранено. Ако не, повторете, докато обектът бъде изхвърлен и човекът може да диша или кашля сам.

Важно: Не давайте коремни тласъци на бебета под една година или на бременни жени!

Можете да гледате как да извършите маневрата на Хаймлих във видеото по-долу.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 7 здравословни храни, които могат да помогнат за понижаване на нивата на пикочна киселина в кръвта

3. Ако бременна жена се задави:

Поставете ръката си малко по-високо върху торса на жената, около основата на гръдната й кост. Ако жената е в безсъзнание, поставете я по гръб и се опитайте да почистите дихателните пътища с пръст с размахващо движение.

чрез GIPHY

4. Ако бебето се задави:

  1. Седнете и легнете бебе с лице надолу по бедрата, като подпирате главата му с ръка.
  2. Нанесете пет удара отзад внимателно с петата на ръката си.
  3. Ако това не помогне, поставете бебето с лицето нагоре, подпряно на предмишницата. Поставете два пръста в центъра на гръдната кост и извършете пет бързи компресии на гръдния кош. Повторете, докато обектът бъде изхвърлен.

ESB Professional / Shutterstock.com

Тези полезни правила ще ви помогнат да осигурите спешна помощ, ако вие или друго лице се задавяте. Не забравяйте да споделите тези съвети със семейството и приятелите си, защото тази информация може да спаси нечий живот.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 8 прости съвета, които могат да помогнат да се отървете от болезнените нощни крампи на краката


Тази публикация е само с информационна цел. Не е предназначен за предоставяне на медицински съвети. Fabiosa не поема отговорност за евентуални последици от каквото и да е лечение, процедура, упражнения, модификация на диетата, действие или прилагане на лекарства, които са резултат от четене или следване на информацията, съдържаща се в този пост. Преди да предприеме някакъв курс на лечение, читателят трябва да се консултира с техния лекар или друг доставчик на здравни грижи.

Съвети
Популярни Публикации